Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti vyzývajú prezidenta, aby nepodpísal dvojicu zákonov

04.04.2013 Bratislava

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Ján Mičovský, Martin Fecko a Mikuláš Huba v otvorenom liste vyzývajú prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal a vrátil naspäť do Národnej rady zákon o poľovníctve a zákon o pozemkových spoločenstvách, ktoré boli schválené na poslednej schôdzi parlamentu.
Pri zákone o pozemkových spoločenstvách trojica poslancov poukazuje najmä na vypustenie predkupného práva pri prevodoch podielov medzi členmi spoločenstva. „Máme veľa poznatkov o tom, že takáto skutočnosť vedie k účelového tichému preskupovaniu vlastníckych podielov s úmyslom ovládnuť hospodárenie najmä v lesných spoločenstvách spôsobom, ktorý nie je v súlade s podstatou vzniku pozemkových spoločenstiev, ani so záujmami jeho vlastníkov. Otvára sa tu možnosť predaja podielov cudzím osobám zvonku, bez povinnosti upovedomenia členov spoločenstva. Je to začiatok cesty vedúcej k likvidácií pozemkových spoločenstiev na Slovensku,“ píšu poslanci vo svojom liste. Ďalšie výhrady poslancov smerujú aj k drobeniu pozemkov, voči rozhodovaniu jednoduchou väčšinou v prípade premeny pozemkového spoločenstva na družstvo, obchodnú spoločnosť či pri zániku spoločenstva.
V prípade zákona o poľovníctve opoziční poslanci upozorňujú na možnosť prenajímať štátne pozemky na poľovnícke účely bez verejnej súťaže v prípadoch, ak podiel štátu nedosahuje až dve tretiny. „Je to priame pokračovanie nešetrného a nehospodárneho narábania s majetkom štátu, ktoré sa masívne používalo a zneužívalo v minulosti, keď si vplyvní ľudia prenajali poľovné revíry veľmi lacno a štát tak prichádzal ročne o milióny eur. Tieto nájomné zmluvy pomaly končia, a tak treba hľadať „riešenie“. Napriek tomu, že minister Ľubomír Jahnátek v piatok 22. Marca 2013 verejne v Národnej rade SR prehlásil, že pozmeňujúci návrh, ktorí to napraví podporí, nepodarilo sa mu to. Vidíme za tým pokračujúci vplyv silných záujmových skupín, ktoré chcú naďalej lacno poľovať v špičkových revíroch,“ píšu poslanci.
Preto trojica poslancov vyzýva prezidenta, aby zákony nepodpísal a vrátil ich na prerokovanie do Národnej rady SR.

J. Mičovský, M. Fecko, M. Huba
 

Vyberte región